Omurga; 33 tane omurdan oluşur. Omurlar arasında süngerimsi yapıda diskler vardır.Omurga; 4 bölümden oluşur. Boyun, sırt, bel ve sakral omurlar.Bel fıtığı; bel omurları arasında ki disklerin bozulması ve omurilik kanalına taşması ile sinirlere bası yapması sonucu oluşan durumdur.
Bel fıtığı en sık; L4 – L5 yada L5 – S1 disklerinde meydana gelir.
Bel omurları arası disklerin yaş ile birlikte bozulması
Fiziksel aktivite azlığı; zayıf sırt ve karın kasları
Meslek gereği ağır kaldıran, omurganın bükülmesini gerektiren işlerde çalışan kişileri,
Trafik kazası, yaralanma gibi durumlar
Aralıklı veya sürekli bel ağrısı. Hareket etmek, öksürmek, hapşırmak veya uzun süre ayakta durmak ile ağrının artması.
Bel kaslarının spazmı
Siyatik - bel veya kalçanın yakınında başlayan ve bacaktan baldıra veya ayağa doğru ilerleyen ağrı
Bacaklarda kas zayıflığı
Bacakta veya ayakta uyuşma
Diz veya ayak bileğinde azalmış refleksler
Mesane veya bağırsak fonksiyonundaki değişiklikler
Tıbbi öykü fizik muayene ye ek olarak istenen bel omurga MR’ı ( Manyetik rezonans görüntüleme ) ile bel fıtığının düzeyi, büyüklüğü hakkında bilgi edinilir.
Bazı durumlarda hekim fıtık hakkında daha fazla bilgi öğrenmek isteyebilir o durumda; EMG ( elektronöromiyografi; kas ve sinirler hakkında detaylı bilgi veren bir çekimdir) tetkiki de istenebilir.
Bel fıtığı tedavisinde yatak istirahati önemlidir. Bel üzerinde ki yükü azaltmak, sinir lifleri üzerinde ki basıyı azaltmak için gerekmektedir.
İlaç tedavisi
Fizik tedavi yöntemleri
Ağırlık kontrolü
Lumbosakral sırt desteği kullanımı
Tüm bu tedavilere rağmen bel fıtığı geçmez ise ya da bel fıtığı ciddi düzeyde sinir basısı yapıyor ise bu şartlarda ameliyat önerilir. Ameliyat nöroşirurji ( beyin cerrahları ) hekimleri tarafından genel anestezi altında yapılır. Bel fıtığınızın olduğu bölgeden bir kesi yapacaktır. Yapılan kesi bölgesinde bozuk diske ulaşarak o diskin fıtıklaşan kısmını ve çevre dokularda ki bozuk kısımları çıkaracaktır.